Руският посланик Елеонора Митрофанова е провел среща с премиера Кирил Петков,

...
Руският посланик Елеонора Митрофанова е провел среща с премиера Кирил Петков,
Коментари Харесай

Митрофанова се извини на Кирил Петков на среща в Министерски съвет

Руският дипломат Елеонора Митрофанова е провел среща с премиера Кирил Петков, заяви формалният уебсайт на Министерски съвет.

Министър-председателят прикани първия съветски посланик да се придържа към общоприетите правила на дипломатическо другарство и изиска да от нея да се отнася с нужното почитание и да не употребява обидни квалификации към българските институции. 

Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя, гласи още известието.

Петков е изразил и възмущението си, че в формалния си привет към страната ни във връзка 3 март, съветското държавно управление оприличи войната в Украйна с Освобождението на България:

“Нашата благодарност към съветския народ за Освобождението не може да бъде принизявана посредством съпоставения с днешната братоубийствена война в Украйна ”, подчертал е той.

Премиерът е настоял посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в сходство с интернационалните конвенции. " Министър-председателят приветства заявеното от съветския дипломат желание за градивен звук оттук насетне " и  " прикани за прекъсване на войната и връщане към разговора ", се споделя още в написаното на уеб страницата на Министерски съвет. 

За срещата първо се разбра, откакто учителят Емил Джасим показа фотография на колата на посолството пред постройката на Министерски съвет, а след това в 4:24 кореспондент на " Булевард България " удостовери, че Митрофанова е била в транспортното средство, откакто я видя на кръстовището на Софийски университет " Св. Климент Охридски ".



На 1 март Facebook-профилът на посолството разгласи, че са основали собствен канал в Telegram поради това, че уеб сайтът му е блокиран от началото на съветската военна инвазия в Украйна.

В известието се споделяше, че това се е случило вследствие на " осведомителната експанзия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги ". 

Ден по-късно МНВР разгласи двама други чиновници на посолството за " личност нон грата " и изрази митинг против публикуването на обидни изявления от дипломатическото посланичество, ръководено от Митрофанова. 

" " Използваният от посолството език е несъответстващ с дипломатическата процедура и публични правила и съставлява недвусмислена засегнатост към Република България. Настояваме посолството неотложно да отстрани въпросните изявления и да сервира извинения по съответния ред ", сподели представителят на Министерство на външните работи на брифинг.

На 2 март стана главният прокурор Иван Гешев разгласи, че е оголен случай на нерегламентирана разследваща активност от жител на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.  Елеонора Митрофанова отхвърли да се яви на поисканата в същия ден среща в МНвР. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР